Zmysł smaku: studium leksykalno-semantyczne B Mitrenga Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2014 | 37* | 2014 |
Polskie intensyfikatory w ujęciu historycznym D Bałabaniak, B Mitrenga Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2015 | 25 | 2015 |
Słownik zapomnianych wyrażeń funkcyjnych SP Pawelec Radosław, Mitrenga Barbara, Janowska Aleksandra, Kępińska Alina ... | 19* | 2015 |
Digital Humanities in Poland from the perspective of the historical linguist of the Polish language: achievements, needs, demands M Pastuch, B Duda, K Lisczyk, B Mitrenga, J Przyklenk, ... Digital Scholarship in the Humanities 33 (4), 857-873, 2018 | 10 | 2018 |
Nazwy zmysłu smaku w języku polskim B Mitrenga LingVaria 4 (2), 227-236, 2009 | 9 | 2009 |
Wykładniki intensywności typu" strasznie"," potwornie"," przeraźliwie" w historii polszczyzny B Mitrenga Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2014 | 7 | 2014 |
Czasowniki percepcji smakowej w polszczyźnie historycznej i współczesnej B Mitrenga Idea przemiany. Zagadnienia literatury, kultury, języka i edukacji 3, 2011 | 6 | 2011 |
Intensyfikowanie doznań smakowych w polskiej leksyce i frazeologii B Mitrenga Ilość–wielkość–wartość. Red. E. Umińska-Tytoń. Łódź: Archidiecezjlane …, 2010 | 6 | 2010 |
Gniazdo słowotwórcze przymiotnika" gorzki" w historii języka polskiego B Mitrenga Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2010 | 5 | 2010 |
Możliwości i ograniczenia historycznych badań pragmalingwistycznych. W: M. Mączyński, E. Horyń, E. Zmuda (red.) B Mitrenga, M Pastuch, K Wąsińska W kręgu dawnej polszczyzny, 0 | 5* | |
Kształtowanie się znaczenia parametrycznego przymiotnika ogromny–ogląd diachroniczny M Pastuch, B Mitrenga Język Polski, 32-44, 2021 | 4 | 2021 |
PRZEDROSTKI INTENSYFIKUJĄCE NA-I PRZEW UJĘCIU HISTORYCZNOJĘZYKOWYM B Mitrenga Poradnik Językowy, 25-38, 2018 | 3 | 2018 |
Dezintensyfikatory lekko, lekce iz lekka w historii języka polskiego B Mitrenga W M. Mączyński, E. Horyń, & E. Żmuda (Red.), W kręgu dawnej polszczyzny, 181-197, 2017 | 3 | 2017 |
Sposoby wyrażania niskiego stopnia intensywności cechy w polszczyźnie. W I. Kępka & L. Warda-Radys (Red.) B Mitrenga Nasz język w przeszłości–nasza przeszłość w języku 2, 100-114, 2014 | 3 | 2014 |
Linguarum Silva. T. 2: Słowo–znaczenie–relacja w języku iw tekście B Mitrenga Katowice, s, 2013 | 3 | 2013 |
Wpływy czeskie w kształtowaniu się polskich wykładników intensyfikacji B Mitrenga Biuletyn Polskiego Towarzystwa Językoznawczego 75 (75), 111-126, 2019 | 2 | 2019 |
W jaki sposób badać wyrażenia funkcyjne w ujęciu historycznym? Rozważania po lekturze książki Tomasza Miki i Agnieszki Słobody Wyrażenia funkcyjne w średniowiecznej … B Mitrenga Forum Lingwistyczne, 125-131, 2018 | 2 | 2018 |
Relacje antonimiczne oparte na opozycji smaków B Mitrenga Linguarum Silva, 91-108, 2012 | 2 | 2012 |
O wspólnocie od kuchni B Mitrenga Świat i Słowo, 75-86, 2011 | 2 | 2011 |
Zmysł smaku w polskiej leksyce i frazeologii BM Mitrenga Faculty of Philology, 2010 | 2 | 2010 |